Selecteer een pagina
Kind in de tweede wereldoorlog - Juliëtte Eichholtz

In mei 2010 was het zeventig jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ook in Nederland startte. Door een samenloop van omstandigheden was ik twee jaar daarvoor op een aantal bijzondere verhalen gestuit van mensen die hun jeugdherinneringen aan die periode op papier hadden gezet. Er is natuurlijk al heel veel bekend over die oorlog en toch beseffen we nauwelijks hoe die werd beleefd door de kinderen die erin opgroeiden. Hoe zag hun gewone dagelijks leven eruit tijdens de bezetting? Wat kregen ze er wel en niet van mee? De herinneringen van mensen die hierover nog kunnen vertellen, bieden een beeld van een tijd die ver weg lijkt, maar bij velen altijd een rol is blijven spelen. Het zijn vaak ontroerende en altijd verrassend scherpe herinneringen aan het oorlogsgeweld, de kou, de honger, de angst en de verwarring, maar ook aan het avontuur, de spanning, de knusheid en de saamhorigheid van toen.

Bij het boek zit een cd met ingesproken verhalen, zoals uitgezonden op de themadag Kind in de oorlog op 5 mei 2009 op Radio 5 Nostalgia. Omdat deze radiodag uitzonderlijk succesvol was (waardering 8,1, gemiddeld luistercijfer 300.000) volgde op 4 mei 2010 een tweede themadag op Radio 5 Nostalgia.

Dit bijzondere boek is helaas niet meer verkrijgbaar bij de boekhandel, maar nog wel te bestellen bij mij. Stuur daartoe een mailtje naar info@julietteeichholtz.nl, dan krijg je het na betaling van € 12,50 (inclusief verzendkosten) thuisgestuurd – gesigneerd, met opdracht; precies hoe je het hebben wilt.

Bovendien maakten Bromet & dochters een prachtige documentaire naar aanleiding van het boek, ‘Opa, oma, waren jullie bang in de oorlog?’ Bekijk hier de film >>

Korte verhalen
Naast mijn boek Kind in de Tweede Wereldoorlog en journalistiek werk heb ik meerdere korte verhalen en columns gepubliceerd, maar alle in het tijdperk van vóór de pdf. Een aantal verhalen verscheen in de vakantiebundels Inpakken & wegwezen (Uitgeverij Contact 1995, ’96 en ’97).

Je kunt hier doorklikken naar een paar voorbeeldverhalen (dus niet de boekpagina’s, maar de pdf’s van de Word-bestanden).

ER Chicago
Kunst & Cultuur
Een nieuwe parasol

Inpakken & wegwezen 1998